Pădurea Letea
Cu pornire din Sulina (bineînteles
) , in acest traseu veti descoperi o biodiversitate uimitoare. Primul canal pe care il "cucerim" este canalul Cardon, unul nu foarte spectaculos dar care este acolo parca pentru a te introduce treptat in frumusetea ce urmeaza sa o descoperim. Acest canal era principala ruta de legatura dintre Sulina si localitatile Letea, C.A Rosetti, Cardon si Sfiștofca pana sa se amenajeze drumul pietruit pe care acum se poate circula cu masina! Odata parcursa jumatate din lungimea acestui canal intalnim si intram pe canalul "Bărbosu". Aici incepe spectacolul naturii. Parca aranjati de mana omului, nuferii ne lasa doar o carare mica pe mijloc pe care sa trecem cu barca si sa ii admiram, pe o parte galbeni, pe o parte albi, aceștia ofera o priveliste de vis pentru iubitorii de natură. Se pot observa printre firele de stuf de pe marginea canalului (daca esti atent) păsări mici, cum este "Regele pescar", broscute, broscute testoase, gainuse de balta, rate, egrete albe care umplu atmosfera de viata!
Si uite asa trece aproximativ o ora jumatate fara sa ne dam seama, parcurgem si canalul Magearu care ne poarta direct in satul Letea, unde ne asteapta o masina de teren pentru a vizita faimoasa Padurea Letea. Despre padurea Letea putem scrie multe, dar nu va stric surpriza, pentru ca soferul masinii este si ghidul dumneavoastra. Nu unul cu scoala speciala, insa unul care a trait si crescut acolo si care va spune cele mai frumoase povești (nu legende)
Daca va place pestele, in satul Letea putem manca cele mai bune specialitati traditionale din peste gatite si servite la localnici acasa, insa acest lucru este posibil doar daca programam acest lucru inainte de a porni in excursie.
Acum ca avem si burtile pline
ne imbarcam din nou si pornim catre Sulina, cu ocol pe langa satul Cardon, iesim in Golful Musura pentru a incheia o zi minunata cu o priveliste uimitoare, o intindere de apa in care intalnim pasari, ciulini si scule pescaresti amplasate tacticos in apa!
Pfiuuuu, am ajuns la Sulina, în "probably the best city in the world" :) ! Ce facem in continuare ? Programam excursia de maine, la Lacul Rosulet si Rosu!
Sulina
(plecare)
Canalul Cardon
Canalul Bărbosu
Canalul Magearu
Satul Letea
Satul Cardon
Golful Musura
Sulina
(sosire)
Durata excursiei este de aproximativ 5 ore.
Pădurea Letea
Regele pescar
Nufăr Galben
Casă din Letea
Dună de nisip
Cai salbatici in Padurea Letea
Stejarul secular
Aventura :)
Să ne îmbarcăm pentru excursia catre Lacul Roșu și Roșuleț, de asemenea un traseu spectaculos.
Până sa ajungem la primul canal, respectiv canalul Busurca, pe Dunare trecem pe lângă Fabrica de conserve din pește, acum o ruină din păcate, iar mai apoi vom întâlni Uzina de apă sau Castelul de apă, cum este cunoscut de sulineni pentru că are constructia de asa natură încât seamănă cu un castel. Aici vă voi povesti legenda lui destul de interesanta, nu aici pe net ci „aici in barcă”.
Ajunși pe canalul Busurca, reintrăm in natură; stuf, papură, o mică lizieră de plopi, dar dacă sunteți atenți sub malul drept veți observa broscuțe țestoase ce se bucură de caldele raze de Soare.
După ce se termină acest canal, unul nu foarte lung, intrăm pe canalul Vătafu- Împuțita, un canal plin de păsări mici (Rațe, Găinușe de Baltă, Lișițe, Egreta Albă, Stăcul de noapte etc.)
Urmează canalul Roșu-Împuțita, un canal plin de nuferi albi si galbeni, de diverse păsări mci, un canal plin de viată.
Ajunsi în Lacul Roșuleț, vă bucurați de splendida priveliste ce o ofera această intindere de apă, de Pelicanii ce pescuiesc sau stau la Soare! Bucuria nu se termină aici, pentru că urmeaza Lacul Roșu , o intindere mult mai mare de apă!
Mă gândesc să mă opresc aici cu poveștile frumoase, e mai bine să nu vă stric toate surprizele si să le descoperim pe barcă așa că vă spun pe scurt: urmează Ghiolul Balanova, Cherhanaua „de la Lacul Roșu”, Canalul Cordon-Litoral, canalul 4 si SULINAAAAA
Sulina (ponton Sulina Trans)
Canalul Busurca
Canalul Vătafu-Împuțita
Canalul Roșu - Împuțita
Lacul Roșuleț
Lacul Roșu
Ghiolul Balanova
Cherhana Lacul Roșu
Canalul Cordon-Litoral
Canalul 4
Durata excursiei este de aproximativ 2,5 - 3 ore.
Căi secrete
Pornim incet dar sigur catre Est. După primele 15 minute de calătorie pe Dunăre intalnim deja primul obiectiv: Farul Vechi , un monument emblemă pentru Sulina dar din păcate in paragină si acesta. Desi intr-o stare de continua degradare acesta are un farmec aparte si o istorie frumoasă (pe barcă vă povestesc negresit)
După alte 30 de minute intalnim Statia Meteorologica amplasata pe Digul de piatra intre Marea Neagră si Dunăre, nu departe puteti observa si Farul Nou, o constructie impresionanta pe un petic de pamant, la fel intre Mare si Dunăre.
Am ajuns si la Gura de Vărsare, un loc ce ofera un peisaj nemaipomenit, un loc ce nu il veti uita curand (mai ales daca sunt ceva valuri), glumim, nu riscăm!
După ce iesim câteva sute de metri in Mare observăm de la distantă Insula K, ce se afla in Golful Musura si ce o vom vizita in curand, dar o vom vizita de la o distanta decenta, pentru nu a deranja păsările ce isi au habitatul pe insulă, sunt cu miile si de aceea noi localnicii ii mai spunem si „Insula Păsărilor”. Nu numai ca este INTERZIS sa coborăm pe aceasta insula dar tine si de bun simț să nu le "violăm proprietatea" frumoaselor vietuitoare : pelicani, cormorani, chire, pescărusi, pescărusi cu capul negru....etc
Sulina (ponton Sulina Trans)
Farul Vechi
Statie Meteo
Farul Nou
Gura de Vărsare
Golful Musura
Insula K
Sulina
Durata excursiei este de aproximativ .
Farul Nou
Apus de Soare la Farul Nou
Insula K
Farul Vechi